Handlevognen er tom

Legg varene du ønsker å kjøpe i handlevognen.

    Derfor bør vi spise mindre salt

    Visste du at ​høyt saltinntak er én av de største risikoene for dårlig folkehelse? Velg derfor matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.

    Saltreduksjon er derfor høyt oppe på dagsorden i Verdens helseorganisasjon (WHO). I WHOs strategi for reduksjon av sykdommer som er relatert til livsstil er målet å få ned saltinntaket blant verdens befolkning med 30 prosent innen 2025. 

    Hvordan spise mindre salt?
    Et høyt inntak av salt i kosten øker risikoen for høyt blodtrykk, som igjen kan føre til hjerte- og karsykdommer. Sjekk derfor saltinnholdet når du handler, bruk rene råvarer og spør etter retter med mindre salt på serveringssteder.

    Mesteparten av saltet vi får i oss er allerede tilsatt i maten vi kjøper i butikken eller får servert. Industribearbeidede matvarer bidrar med 70–80 prosent av saltet i kostholdet vårt. Salt som vi bruker i matlaging og på maten bidrar med 10–15 prosent.

    Små grep for mindre salt

    • Sjekk saltinnholdet på matvarer og retter, sammenlign og velg variantene med minst salt
    • Se etter Nøkkelhullmerket. Matvarer med Nøkkelhullet inneholder mindre salt enn andre matvarer av samme type
    • Lag gjerne mat fra bunnen av, basert på råvarer. Da har du bedre kontroll på innholdet i maten
    • Smak på maten før du salter – kanskje er maten salt nok som den er. Tilsett litt salt av gangen
    • Erstatt salt med sitron, pepper og ulike typer eddik, som hvitvins- eller kryddereddik og balsamico
    • Gi maten mer smak med friske urter eller urtekrydder som oregano, basilikum og persille
    • Løk, hvitløk, chili og andre grønnsaker med sterk smak fremhever smak i andre råvarer
    • Vær klar over at det kan være mye salt i produkter som buljong, soyasaus, østerssaus, marinader, parmesan, blandingskrydder og dressinger. Velg produktet med minst salt
    • Bruk vann som tørstedrikk. Noen typer mineralvann kan være tilsatt salt
    • Salt er en vanesak. Om du gradvis reduserer saltmengden, vil du etter hvert oppleve mindre behov for saltsmak i maten du spiser
    • Spis frukt og grønnsaker. De inneholder mye kalium, som kan redusere den skadelige effekten av for mye salt

    Barn og salt
    ​For barn fra 2 til 10 års alder bør saltinntaket begrenses til 3–4 gram per dag. For barn under 2 år bør saltinntaket være enda lavere.

    Inntak av salt kan påvirke blodtrykket både i barndommen og senere i livet. I barnets første leveår bør en ikke salte babyens mat eller gi mat med mye salt. Selv om du oppfatter maten som smakløs, er den ikke nødvendigvis smakløs for barnet.

    Etter hvert som barnet blir eldre, er det lurt å fortsette å begrense mengden av salt i maten, ikke minst for å unngå at de venner seg til et kosthold med høyt saltinnhold.

    (Kilde: Helsenorge.no)

    Saltpartnerskapet
    NorgesGruppen er med i Saltpartnerskapet. Dette er et samarbeid mellom matvare- og serveringsbransjen, forsknings- og interessemiljøer og myndigheter, der partnerne har forpliktet seg gjennom en intensjonsavtale til å redusere saltinntaket i Norge, blant annet gjennom å øke bevisstheten i befolkningen, og ved å redusere innholdet i matvarer og servert mat.

    Mindre salt i kjøttdeig
    Et av de markante grepene vi har gjort for å redusere mengden salt som selges gjennom våre kasser er å fjerne alt tilsatt salt i våre kjøttdeiger, som tidligere hadde 1 % salt. Kjøttdeig er et produkt det selges mye av, dette betød at en endring som dette resulterte i en årlig reduksjon på 110 tonn salt. Nordmenn spiser gjennomsnittlig en middag med kjøttdeig hver uke. Hver enkelt vil redusere saltinntaket med om lag 1,5 gram, tilsvarende 15 prosent, de dagene man velger kjøttdeig uten salt i stedet for med salt.

    Mindre salt i egne merkevarer
    Vi har de siste årene redusert saltmengden i flere av våre egne merkevarer – blant annet i First Price-porteføljen – på produkter som frossen pizza, pizzadeiger og pålegg. I tillegg har vi lansert nærmere 100 produkter i henhold til, eller under, saltkravet, og alle våre langtidsholdbare brød er innenfor myndighetenes saltkrav.

    Mindre salt i egne brød
    Bakehuset jobber kontinuerlig for å redusere saltmengden i våre brød, og likevel sikre at de er ferske og smakfulle. Reduksjonen er gjort gradvis, for at kundene skal oppleve at brødene smaker like godt. Saltinnholdet i brødsortimentet vårt ble i løpet av to år redusert med 14 %, noe som tilsvarer 12 tonn salt årlig. Saltmengden i et av Norges mest solgte brød, Norsk Fjellbrød, ble redusert med 30 % i dette tidsrommet (fra 1,3 g til 0,9 g/100 g). Målet er at 100 gram brød i gjennomsnitt kun skal inneholde 0,9 gram salt.

    Du kan lese mer om Saltpartnerskapet her.

    Relatert innhold

    Våre mål innen bærekraft og miljø

    Våre mål innen bærekraft og miljø

    Bærekraft handler om å leve på en måte som gjør at vi får dekket våre behov, uten å ødelegge for fremtidige generasjoner. Her kan du lese om Jokers mål innen bærekraft og miljø.

    Les om våre mål her
    Vi vil bidra til en bedre folkehelse!

    Vi vil bidra til en bedre folkehelse!

    Sunn og variert mat er viktig for helse og trivsel. Joker vil hjelpe deg på veien, med fokus på å spise litt mer av det som er bra, og litt mindre av det som ikke er like bra. Verdens helsedag er 7. april.

    Les mer om hvordan her